Što vidjeti na Visovcu?

sto_vidjetiVisovac je poznat po prekrasnoj prirodi te svaka biljka na otoku djeluje kao da ju je netko održavao tik prije vašeg dolaska. Osim što su sačuvali brojne povijesne ostatke, franjevci su se istaknuli kao brižni uzgajivači biljnih kultura. Na otoku obitava čak 195 biljnih vrsta, od čega je 80 kultiviranih. Između pomalo egzotično oblikovanih biljaka kreću se i zanimljive životinje, poput paunova ili kornjača, pa biste, ako imate sreće, mogli uhvatiti jedan od onih rijetkih trenutaka kada paun raširi svoj rep popute šarene lepeze.

Između visokih jablana još od doseljavanja franjevaca nalazi se samostan Majke od Milosti, dok je crkva Gospe Visovačke izgrađena u 17. stoljeću. Samostanski muzej vrlo je zanimljiv i obuhvaća brojne izloške. Neki predmeti potječu još iz rimskog doba, točnije iz 1. stoljeća, a posebno je bogata samostanska knjižnica. Osim vrijednih inkunabula, ona obuhvaća različite povijesne dokumente, poput onih iz razdoblja turskih osvajanja, pa se tako primjerice može vidjeti ferman sultana Mehmeda IV. iz 1672. godine, kojim se franjevcima jamčio posjed i vlasništvo sve imovine koju su posjedovali prije Kandijskog rata.

Zbirka sadrži i sablju Vuka Mandušića, slavnog narodnog junaka iz ratova s Turcima. Iz 1687. godine pak potječe dekret pape Inocenta XI., koji udjeljuje potpuni oprost onima koji visovačku crkvu posjete 2. kolovoza, odnosno na blagdan Gospe od Anđela. Za kraj pregleda izložaka ostavljamo knjižicu s molitvom Oče naš, veliku (ili bolje reći malu) svega 3,5 x 3×5 milimetara! Tiskana je u Guttenbergovom muzeju u Mainzu, nekoć je to bila najmanja knjiga na svijetu, ali su je u međuvremenu pretekla višestruko manja djela, čiji sadržaj uopće nije vidljiv golom oku.

Na Visovcu se nalazi i lapidarij, u kojemu se mogu vidjeti ostatci prijašnjih objekata na Visovcu. Uz glavno visovačko pristanište za brodove nalazi se i suvenirnica, u kojoj možete kupiti uspomenu na boravak na tom jedinstvenom otočiću, a u ponudi su i jednostavni napitci i hrana, u slučaju da ožednite i(li) ogladnite. Ako vam treba tekućine, možete koristiti i neku od brojnih mini-fontana na otvorenom, iz kojih teče pitka voda, a kod suvenirnice je i sanitarni čvor, u kojemu također možete napuniti boce.

« 2 od 2 »

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *