USUSRET SVETKOVINI GOSPE OD ANĐELA – VISOVAC 2014.

Što davno bijaše i sad je u nama … S tim mislima pred vratima smo proslave Gospe od Anđela. 

I mi, sa sv. Franjom, čovjekom bosonogim, sa tonzurom na glavi, konopom opasan sa zavjetnim uzlovima, bdijemo pred Porcijunkulom, kolijevkom franjevaštva.

On koji Kraljevstvo Božje najpotpunije prevodi u ljudsku egzistenciju poziva živjeti Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista.

Svetkovina Gospe od Anđela iz prvih je dana franjevačkog reda 2. kolovoza 1208. godine. Ovo je dan obraćenja sv. Franje, jednako tako i dan kad je postao važnim trenutkom pomirbe za vjernike. To je dan kad je sv. Franjo okupljenim vjernicima u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. u zanosu uskliknuo sve vas želim poslati u raj te im objavi da je od Pape Honorija III izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu podno Asiza, ispovjede se i pokaju. 

S vremenom taj se oprost proširio i na sve franjevačke crkve.

I do nas je došao predokus te radosti. Stoga kršćani nisu dužni samo sjećati se prošlosti, razmišljati o onome što se dogodilo, nego je osnovna dužnost kršćanske zajednice – Crkve, da ono prošlo na otajstveni način neprestano ponazočuje u sadašnjosti.

Iz poklada vjere i nauka Crkve, to tiho i sabrano blago, mudro je i tiho proklijalo u srcima vjernika. Stoga blago onom tko može primiti cijelo Evanđelje i tko može sa žaljenjem i kajanjem poput sv. Augustina kazati kasno sam te uzljubio, ljepoto tako stara i tako nova, kasno sam te uzljubio. 

I ove godine, franjevci na Visovcu, zajedno sa svojim vjernicima, s braćom po krvi i po krsnoj milosti, okupit će se na izvorima svoje povijesti, u Duhu Svetom, oko Euharistije, pod zaštitom Marije, na čelu sa svojim biskupom i svećenicima u naglašenom jedinstvu s Petrovim nasljednikom, i Njoj, Gospi našoj, jedinoj hvale dostojnoj uzvratit će zahvalom na sve darovano. 

Proslava svetkovine Gospe od Anđela 2. kolovoza 2014. na Visovcu prethodit će trodnevljem vespera visovačkih u molitvi i svetoj konversaciji poput njene svete slike.

U večeri visovačkih vespera s molitvom i pjesmama drniškog gradskog zbora Neume, ženske klape Skradinke, časnih sestara Franjevki od Bezgrješne, i vjernog puka uz braću Franjevce, svjedočit će, poput okupa sa sv. Franjom u Porcijunkuli, kako je nebo poljubilo zemlju cjelovom mira i praštanja.

[widgetkit id=71]

 • Svetkovina Gospe od Anđela započinje vesperama visovačkim 30., 31. srpnja i 1. kolovoza u 19:00 sati. 
 • 2. kolovoza:
  • Svete mise: 6:30, 7:30, 8:30, 10:30, 17:00, 18:00, 19:00 sati.
  • Svečanu sv. Misu u 10:30 predvodi šibenski biskup msgr. Ante Ivas.
  • Grkokatoličku liturgiju u 18 sati predvodi vlč. Milan Stipić.
  • Sv. Ispovijed moguća je tijekom cijelog dana.
  • Klapa „Sv. Juraj“ HRM-a po Gospi našoj visovačkoj pjesmom će hvalu uzdizat’ u slavu Najvišeg.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *