Međuprovincijski susret novaka OFM-a – Samobor

Od 22. 09. 2014. do 25. 09. 2014. godine

Na međuprovincijski susret novaka koji se ove godine održao u Samoboru u kući susreta Tabor, novaci naše provincije krenuli su u ponedjeljak oko dvanaest sati, s novacima su krenuli domeštar fra Stojan Damjanović i meštar fra Jure Šimunović. Stigli smo u Tabor oko četiri sata uz jedno kratko stajanje. Domaćini su ove godine bili novaci provincije Sv. Ćirila i Metoda, a bilo je predstavnika iz svih provincija, od zagrebačke sv. Ćirila i Metoda, slovenske sv. Križa, bosanske Bosna Srebrena, hercegovačke Uznesenja BDM, zadarske sv. Jeronima i pa do naše splitske Presvetog Otkupitelja, sveukupno 48 fratara, 39 novaka i 9 odgojitelja.

– Ponedjeljak: te prve večeri domaćini su nas uputili u program susreta i tada je slijedilo neslužbeno upoznavanje. Molitvu su animirali novaci naše provincije. A kroz sve dane Blagoslovljen i Veliča čitali su se kako bi odredili novaci slovenske provincije ili na latinskom ili na slovenskom.

– Utorak: nakon molitve jutarnje, koju su animirali novaci bosanske provincije, i doručka išli smo za Čakovec, obišli grad i poslikali se, (kao dokaz prilažemo slike) vidjeli muzej i upoznali povjest grada. Nakon toga smo krenuli za Varaždin u kojem smo isto tako posjetili muzej i upoznali se sa povješću grada i na kraju upoznali velikana crkve u Hrvata fra Bonaventuru Dudu koji nam je uputio nekoliko lijepih i poticajnih riječi. Tada smo otišli u posjet zajednici Cenacolo, upoznali se sa djelom sestre Elvire i čuli dva zanimljiva svjedočanstva, svetu misu smo imali isto u Cenacolu, a također su nam pripremili i večeru. Vratili smo se u Tabor pomalo umorni no zadovoljni zbog lijepo provedenog dana. 

– Srijeda: ujutro slijedilo je i službeno upoznavanje provincija, našu provinciju predstavio je fra Zvonimir Romić koji je i sastavio lijepu i opširnu prezentaciju i dobili smo čak tri aplauza, naravno jer je naša prezentacija bila podijeljena u tri dijela, pa su novaci na kraju svakog dijela mislili da je kraj, tek na kraju treće je uistinu bio kraj. Poslijepodne smo proveli na nogometnom terenu, prvo mjesto osvojila je ekipa bosanske provincije, druga je bila hercegovačka provincija, a treća je bila ekipa naše splitske provincije. Tko nije igrao mogao je obići Samobor i posjetiti grob fra Zvjezdana Linića. Molitvu su animirali novaci hercegovačke provincije. A misu je predslavio vikar zagrebačke provincije fra Ivan Matić.

– Četvrtak: molitvu su animirali novaci zagrebačke provincije, a odmah rano ujutro krenuli smo za Zagreb, kod sestara Klarisa u Mikulićima smo imali svetu misu, upoznali se sa drugim dijelom našeg franjevačkog reda, a nakon toga smo obišli Zagrebačku katedralu, crkvu sv. Franje na Kaptolu i samostan zagrebačke provincije na Kaptolu, gdje smo i ručali i nakon ručka krenuli, kako je rekao voditelj programa: kud koji, mili moji. Tako smo se oprostili sa novacima drugih provincija i krenuli do našeg samostana Gospe Lurdske gdije smo molili u sobi i na grobu sluge Božjeg O. Ante Antića i upoznali se s povješću i značenjem tog samostana. Oko dva sata krenuli smo na put prema Visovcu. Možemo zaključiti na kraju ovog susreta da smo se vratili ipak puno bogatiji, bogatiji za iskustvo zajedništva i svakako za poznantva za koja vjerujemo da će se i dalje razvijati jer mi smo ipak jedna velika obitelj i ovo je bio dokaz zajedništva. Ali nije to bio dokaz zajedništva samo braće novaka franjevaca, ovo je dokaz zajedništva mladih čitave katoličke Crkve u našoj regiji, jer na mladima ostaje svijet i Crkva i budućnost, a ova generacija novaka to će zasigurno opravdati.

[widgetkit id=76]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *