Održan regionalni sastanak na Visovcu

U srijedu 6. 5. 2015. god. na Visovcu je održan regionalni sastanak. Predavanje na temu – Posvećeni život u Crkvi – morao je održati fra Željko Tolić, no pošto je bio spriječen njegovo je predavanje pročitao fra Bruno Pezo, a predavanje na temu – Iskustveni rad sa članovima Franjevačkog svjetovnog reda – održao je fra Zoran Kutleša, okupilo se dvadeset osam svečano zavjetovane braće i četiri novaka. 

Sastanak je započeo u 9 i 45 sati uvodnom molitvom (srednji čas), a nastavljeno prvim predavanjem u kojem je odsutni fra Željko Tolić kao uvod i smjernicu predavanja staknuo: “Probuditi franjevački identitet i poslanje u svijetu u godini posvećenog života.” A kao program za život franjevaca u današnjem svijetu trebao bi biti život svetog Franje i franjevačka karizma. Pa ističe: “Franjo i franjevačka karizma ušli su u svijet kao lijek, kao lijek kojim bi liječili svijet i Crkvu… Franjo idi obnovi moju Crkvu… Možemo li mi liječiti svijet, možemo li mi obnavljati Crkvu…?” Sjećajući se snoviđenja pape Inocenta III. kada je vidio malog, slabog siromaha koji pridržava crkvu upitao se: “Koliko smo mi ostvarenje snova današnjeg Rimskog Prvosvećenika kao što je to Franjo bio u svoje vrijeme?” I nastavio razmišljanjem kako bi se sveti Franjo danas znao nenametljivo istaknuti i kako bi znao današnjem zemaljskom čovjeku dati Evanđelje. “Onima koji kažu da je Crkva zastarjela rekao bi hajdemo u dom Gospodnji.” Poslanje današnjeg franjevca pokušao je potaknuti riječima Bl. Pape Pavla VI.: “Nosite svijetu blagu vijest, nosite im nadu koja ne vara.” “Krist je isti i onda i danas i uvjek, sveti Franjo je isti i onda i danas i uvijek…” 

Predavanje – Iskustveni rad sa članovima Franjevačkog svjetovnog reda – fra Zoran Kutleša započeo je riječima kako je FSR i frama ono što franjevački red može ponuditi svijetu. “To je blagodat za župnu zajednicu.” Te je istakao kako treba držati do toga jer: “Ako mi fratri do nečega držimo onda će i narod držati do toga.” O angažmanu FSR-a i frame istakao je da se mora poticati uključivanje u život župe i samostana, te je istaknuo nekoliko hvalevrijednih primjera iz Imotske župe i samostana. Još je istaknuo kao važan odnos među bratstvima, povezanost i zajedništvo među susjednim bratstvima ali i s framom, zajedničke duhovne obnove i susreti te karitativno djelovanje. Predavanje je završio ovim riječima: “Rad je zahtjevan ali i plodan. Ako budemo ozbiljno i odgovorno radili sa FSR-om i framom taj trud uroditi će plodom.”

Nakon predavanja slijedila je rasprava, nekoliko zanimljivih pitanja i sugestija i time je završen prvi dio sastanka. 

Nakon toga slijedilo je sveto misno slavlje koje je započelo u 11 i 30 sati, a predslavio ga je fra Bruno Pezo. 

Sastanak je završio zajedničkim ručkom i druženjem u blagovaonici Visovačkog samostana.

[widgetkit id=86]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *