Na Visovcu proslavljena Gospa od Anđela

Na Gospu od Anđela 2. kolovoza hodočasnici su već u rano jutro počeli dolaziti u Gospino svetište, smješteno usred nacionalnog parka Krka, na otočić Visovac. Mnogi su stigli pješice iz svojih sela i gradova da bi na taj način pokazali svoju ljubav prema Gospi. 

Prva sveta misa započela je u 6 i 30 sati, a održao ju je don Gabriel Jagarinec, župnik Skradina. U 7 i 30 svetu misu predslavio je fra Jure Šimunović, u 8 i 30 fra Stijepan Matić

Središnje misno započelo je procesijom sa slikom Gospe Visovačke u 10 i 30 sati, a predslavio ga je preuzvišeni biskup Šibenski msgr. Ante Ivas koji je u propovjedi istaknuo: „U životu nikad ne smijemo gubiti nadu, pa ni onda kad sve nade bivaju poljuljane, potopljene i srušene, a takvih je vremena u povijesti našega roda Hrvatskoga bilo na pretek. Tome su svjedoci nebrojena mjesta koja je svojoj Gospi na dar poklanjao Hrvatski vjernik i tako je sve do danas. Svaka crkva, svetište, kapela, oltar, slika ili lik Gospin nosi u sebi neki sveti spomen na Njezin čudesni zagovor, pomoć i zahvalu Gospi koja je u neslavnim vremenima tješila, hrabrila i jačala sve ljude i svoj narod. Koja je izmolila mnoga čuda, čudesna obraćenja, opraštanja, pomirenja, mnoga ozdravljenja duševna i tijelesna. (…) Danas se sijećamo kako je u svoj svojoj malenosti, veliki sveti Frane svoje konačno obraćenje doživio baš uz Mariju, uz Gospu, u crkvi Gospe od Anđela, u Porciunkuli. Tu je uz Gospinu pomoć naučio da biti Kristov vjernik znači živjeti po Evanđelju, po Riječi Gospodinovoj. (…) Tu je uz Gospu od Anđela zaželio umrijeti i umro je, sretan kao dijete, kažu očevidci, s molitvom i pjesmom na usnama, okružen braćom. Eto tako umire pravednik. Franjo je postao veliki Anđeo, glasnik velikoga Kralja, vjerovao je da ga je on poslao na raskrižja života da svijetu kaže što je ljepota. Ljepota života s Bogom.“ U koncelebraciji je bilo deset svećenika, a svečanost je svojim pjevanjem uzveličao zbor Gospe od Zdravlja.

U 17 sati misu je održao definitor provincije fra Petar Klarić, a u 18 sati održana je sveta misa grkokatoličkog obreda koju je predslavio vlč. Milan Stipić.

Posljednja misa u danu održala se u 19 sati, održao ju je fra Edvard Sokol, i time je završila proslava Gospe od Anđela.

Sveukupno je tog dana Visovac posjetilo više od dvanaest tisuća ljudi, a podjeljeno je oko tri tisuće hostija.

[widgetkit id=90]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *