Na Visovcu proslavljena Velika Gospa

naslovnaNa dan Velike Gospe na Visovcu se okupio veliki broj hodočasnika.

Prva sveta misa slavljena je u 7 sati a predslavio ju je meštar novaka fra Jure Šimunović, iduća misa je slavljena u 8 sati. Tu misu su predslavili fra Ivan Vidović u koncelebraciji s fra Stjepanom Matićem.

Središnje misno slavlje započelo je u 10 i 30 procesijom okolo Visovca, a predslavio ga je visovački gvardijan fra Mate Gverić koji je u propovjedi sažeo nekadašnju i današnju situaciju u društvu ispričavši jednu zgodu kako je jednom jedan „momak“ (mladić kojeg su roditelji zavjetovali Gospi i koji bi godinu dana proveo na Visovcu pomažući fratrima) pobjegao sa Visovca i vratio se kući, a dobra majka se izvikala na njega: Sram te bilo! Izdao si Gospu, brzo se vrati na Visovac! I vratio se i ostao svojih godinu dana na Visovcu.

U nastavku je istaknuo kako svake godine brojimo koliko naroda ima na Visovcu, a svake godine biti će sve manje jer župe naše zagore polako odumiru. Nama se čude ljudi da napuštamo ovakvu zemlju, ovakvo podneblje, nezagađene krajolike, vidite samo rijeku Krku ona je pitka, čista… I završio je ohrabrujućim riječima za sve ljude kojima je teško i koji su slabi, važno je da nikada ne pristanete na to pa je zaključio riječima svetog Augustina: „Ako vas Bog ne nađe kao pobjednike neka vas nađe kao borce“.

Sveto misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je pjevački zbor iz Rupa, a na kraju mise otac gvardijan Visovačkog samostana, fra Mate Gverić, održao je riječ zahvale za sve koji su sudjelovali u organizaciji proslave, te je pozdravio sve hodočasnike, posebno sve one koji su došli hodajući iz svojih župa. Sveta misa zahvalnica kojom je završilo slavlje slavljena je u 18 sati, a predslavio ju je, župni vikar Drniša, fra Petar Teskera.

« 1 od 10 »

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *